generatieve AI en UX

Een gouden combinatie of een haat-liefde-verhouding?

Bij Less or more ervaren we dagelijks de impact van generatieve AI (GenAI) op ons vakgebied. Vormt deze technologie een perfecte combinatie met UX design, of moeten we meer spreken van een haat-liefdeverhouding?

Nou, we durven het bijna niet te zeggen, want het is het gesprek van de dag. Maar wij hebben een haat-liefdeverhouding met GenAI. Aan de ene kant biedt het snelheid, efficiëntie en nieuwe ideeën. Aan de andere kant blijft het cruciaal dat wij als designers zelf de problemen begrijpen en oplossen. En bovenal: dat we met echte gebruikers spreken, testen en valideren. Want dat is de essentie voor een goede gebruikerservaring. En dus van ons vak!

Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen nauwlettend en passen ze waar het kan pragmatisch toe in onze dagelijkse werkzaamheden, om de kwaliteit van onze ontwerpen te waarborgen en te verbeteren.

wat doet GenAI voor UX en UI Design?

Generatieve AI biedt verschillende mogelijkheden die ons helpen om UX/UI-ontwerpen efficiënter en effectiever te maken. Laten we eens kijken naar een aantal praktische toepassingen, nu en in de toekomst.

👉 UX Copywriting en consistente documentatie: GenAI-tools zoals ChatGPT kunnen helpen bij het schrijven van duidelijke en consistente UX-teksten. Het kan de processen voor het creëren van gebruikersvriendelijke interfaces versnellen. Ook zien we dat het opstellen van requirements voor development met behulp van AI makkelijker gaat, wat resulteert in een soepelere overdracht naar ontwikkelteams.

👉 Snelle verwerking van interviews: Interviews zijn essentieel om de behoeften van gebruikers te begrijpen. Met GenAI kunnen we interviews snel transcriberen en samenvatten, waardoor we sneller inzichten krijgen en onze bevindingen effectief kunnen structureren.

👉 Persona's en vooronderzoek: Hoewel directe interactie met gebruikers beter is, kan GenAI helpen bij het creëren van eerste concepten voor user persona's. Als we onze aannames en contextvragen door AI laten verwerken, krijgen we snel een startpunt voor verder onderzoek en hypothesevorming. We kunnen zelfs fictieve interviews houden met de AI-tool, die in de huid van de persona's kan kruipen.

👉 Inspiratie en conceptontwikkeling: Met AI als sparringpartner binnen onze werkprocessen kunnen we laagdrempelig een grote hoeveelheid eerste ideeën en concepten genereren. Hoewel deze ideeën altijd gevalideerd moeten worden, biedt AI nieuwe denkrichtingen die anders wellicht niet naar voren zouden komen.

👉 Datagedreven beslissingen: Voor bedrijven die veel data verzamelen, bijvoorbeeld via Analytics, biedt GenAI zeker potentie. Het kan snel patronen en inzichten uit grote hoeveelheden data halen, wat helpt bij het nemen van datagedreven beslissingen.

👉 Personalisatie van schermen: Een interessant toekomstperspectief is de mogelijkheid om predictieve schermen te ontwikkelen, vergelijkbaar met chatbots. AI kan dan een gepersonaliseerd applicatiescherm genereren op basis van gebruikersgedrag. Hiermee kunnen gebruikers efficiënt en doeltreffend de betreffende applicatie gebruiken, volledig passend bij hun (online)gedrag en profiel. Alleen moeten we ons wel afvragen of we ons op deze manier willen laten beïnvloeden door een computer. Dit vereist echt zorgvuldige validatie om te zorgen dat de aanpassingen daadwerkelijk waarde toevoegen voor de gebruiker.


Ondanks de voordelen blijft de menselijke maat essentieel in UX design. GenAI kan zeker niet de gebruiker of de designer vervangen. Daarom moeten alle AI-gegenereerde inzichten en ideeën altijd nog worden gevalideerd bij echte gebruikers. Als UX designers dragen we de verantwoordelijkheid voor de eindkwaliteit van onze ontwerpen. GenAI kan ons ondersteunen, maar het kan niet alle problemen oplossen.

Ik ben Tim van Less or more, en wij maken werken in bedrijfssoftware makkelijker. Leuker. Fraaier. Gebruiksvriendelijker. Efficiënter. Waardevoller. Winstgevender. Want gebruikers die sneller kunnen werken, meer vertrouwen hebben en zich verbonden voelen met jouw product, maken verkopen makkelijker, onboarding sneller en versterken jouw marktpositie.

laat een bericht achter

Bedankt voor je bericht! 
We hebben het met succes ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis, probeer het opnieuw.

of neem zelf contact op

of wil je ons bezoeken?